Emirul Kuweitului, șeicul Mashaal Al-Ahmed Al-Jaber Al-Sabah, a anunțat vineri dizolvarea Adunării Naționale (parlamentul unicameral) și suspendarea anumitor prevederi ale constituției.
Șeicul Kuweitului. Foto: Arhiva Adevărul
“Discordia din scena politica a Kuweitului a atins un nivel care nu ne mai permite să tăcem. Trebuie să luăm toate masurile necesare pentru a asigura interesele celei mai bune ale țării, <…> suntem deci obligați să dizolvăm Adunarea Națională și suspendăm anumite articole din constituție pentru o perioadă care nu depășește patru ani, timp în care toate aspectele procesului democratic vor fi studiate”, a spus șeicul Mashaal într-o adresă adresată națiunii, difuzată de televiziunea de stat.
După cum a raportat agenția de presă KUNA, puterile parlamentului vor fi transferate temporar emirului și cabinetului de miniștri. Decretul corespunzător al șefului statului va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Guvernului Al-Kuweit Al-Yawm.
Din discursul emirului rezultă că decizia de dizolvare a parlamentului s-a datorat conflictului în curs între deputați și membri ai guvernului. „Recent, Kuweitul a trecut prin momente dificile <…>, ceea ce nu lasă loc de ezitare sau întârziere în luarea deciziei dificile care este necesară pentru a salva țara și a-i asigura cele mai înalte interese”, a subliniat emirul.
Alegerile anticipate pentru parlamentul kuweitian au avut loc la începutul lunii aprilie, devenind primele în timpul domniei actualului emir, care a preluat tronul în decembrie 2023, după moartea fratelui său mai mare, șeicul Nawaf al-Ahmed al-Jaber al-Sabah. Sheikh Mashaal a dizolvat parlamentul anterior pe 15 februarie din cauza „încălcării principiilor constituționale” și a „utilizarii unui limbaj ofensator și inadecvat”. Modul în care parlamentarii au încălcat aceste principii și la cine au folosit un limbaj ofensator nu a fost specificat în decretul emirului.
Parlamentul are mai multă influență în Kuweit decât în alte monarhii din Golf, așa că stabilitatea sistemului politic a depins în mod tradițional de cât de eficient interacționează ramurile legislative și executive ale guvernului.
Partidele politice sunt interzise în țară, dar există asociații obștești, inclusiv cele de opoziție. Formal, candidații parlamentari candidează ca independenți, dar cei mai mulți dintre ei reprezintă interesele organizațiilor publice, comunităților religioase sau triburilor.