Imagini cu primul pacient căruia i-a fost implantat un cip cerebral, în timp ce joacă șah cu ajutorul gândului VIDEO

Date:


Primul pacient uman care a beneficiat de un implantat de cip cerebral poate juca șah doar cu ajutorul gândului, arată un videoclip în care acesta apare manipulând componente digitale fără mișcare fizică. Performanțele sale sunt rezultatul unui proiect al companiei Neuralink a lui Elon Musk.

Pacientul este Noland Arbaugh, un tânăr paraplegic, în vârstă de de 29 de ani, a cărui viață s-a schimbat în urmă cu opt ani, când a rămas paralizat de la umeri în jos, în urma unui accident de circulație. 

El a primit, în luna ianuarie a acestui an, un implant de cip cerebral de la compania Neuralink, iar felul în care acest implant îl ajută este uimitor.

Controlează un cursor de calculator și participă la un joc de șah doar prin gândire

Elon Musk a dezvăluit, prin intermediul companiei sale Neuralink, o evoluție extraordinară în domeniul tehnologiei de interfațare a creierului cu computerul, prezentându-l pe tânărul paralizat în timp ce controlează un cursor de calculator și participă la un joc de șah doar prin gândire, grație cipului implantat, potrivit Mirror Now.

Tânărul poate controla calculatorul fără a atinge componentele electronice. FOTO captură Neuralink

Tânărul poate controla calculatorul fără a atinge componentele electronice. FOTO captură Neuralink

Într-un videoclip apărut mai întâi pe platforma X a lui Ilon Musk și distribuit apoi pe Facebook și YouTube, tânărul demonstrează, practic, abilitatea de a manipula obiecte digitale fără mișcare fizică.

Vedeți cursorul de pe ecran? E doar al meu… e doar puterea creierului“, spune tânărul în videoclip.

Înregistrarea îl arată în timp ce joacă șah folosindu-și mintea, o performanță pe care a descris-o ca fiind asemănătoare cu folosirea „Forței” din Războiul Stelelor.

Compania Neuralink, pe care Musk a înființat-o ca entitate de cercetare medicală în 2016, își propune să revoluționeze modul în care persoanele cu dizabilități interacționează cu lumea.

Tehnologia folosită în cazul lui Noland Arbaug implică un proces de implantare, prin care un robot inserează electrozi sub formă de fire în creier, permițând comunicarea directă între activitatea neuronală și dispozitivele de calcul.

Procedura chirurgicală a fost descrisă de Arbaugh ca fiind „super ușoară”, grație caracterului caracterul neinvaziv și simplității procedurii, care nu necesită anestezie generală și permite întoarcerea acasă în aceeași zi.

„Sunt al naibii de norocos”

Arbaugh este cel mai bun exemplu al impactului transformator al Neuralink, tânărul împărtășind capacitatea sa reînnoită de a se angaja în activități precum jocul de șah, pe care îl practica înainte de accident.

 „Sunt al naibii de norocos că fac parte din acest proiect, în fiecare zi am impresia că învățăm lucruri noi”,  și-a exprimat tânărul recunoștința și uimirea,

potrivit Mirror Now.  



Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

STIRI POPULARE

MAI MULTE STIRI
Related

Ce ne enervează #20 – Capcana asta numită România

Știți cumva de ce acte e nevoie să...

Noi dovezi despre protecția primită de Nordis de la instituțiile statului

Așa cum am arătat în investigația de săptămâna...