La cererea Ucrainei, România, alături de Polonia şi Slovacia, furniza duminică energie electrică de urgenţă, iar acest lucru s-a întâmplat şi sâmbătă, relatează presa ucraineană.
România a livrat Ucrainei energie electrică în regim de urgență
Sâmbătă, necesarul consumatorilor ucraineni a fost acoperit din producţia proprie, importuri comerciale şi asistenţă de urgenţă din partea reţelelor electrice din Polonia, România şi Slovacia, a transmis Ministerul Energiei de la Kiev, scrie Ukrainskaia Pravda. Volumul total al livrărilor de urgenţă a fost mai mic de 3% din consumul zilnic de energie electrică, se arată într-un comunicat.
La cererea Ucrainei, duminică, 12 mai, a fost deja furnizată energie electrică de urgenţă din Polonia, România şi Slovacia.
Tot duminică, la cererea Poloniei, Ucraina va furniza asistenţă de urgenţă pentru a primi surplusul de electricitate din reţeaua electrică a acestei ţări.
Având în vedere pagubele semnificative suferite de reţeaua electrică ucraineană în urma bombardamentelor ruseşti, Ministerul Energiei din Ucraina îi îndeamnă pe consumatori să reducă folosirea aparatelor cu consum mare de energie în orele de vârf (în special seara, între orele 17:00 şi 22:00). De asemenea, industria este îndemnată să îşi revizuiască procesele de producţie pentru a reduce sarcina asupra reţelei electrice şi să utilizeze importurile cât mai mult posibil pentru a se asigura că sunt evitate întreruperile şi că reţeaua este mai rezistentă.
Înainte de nevoia urgentă de import de energie electrică din acest weekend, joi, pe 9 mai, Ucraina a transmis faptul că intenționează să își dubleze importurile de energie electrică, potrivit Reuters.
Aceste importuri au urmat să fie efectuate, de asesmenea, în regim de urgență, iar cantitatea de energie electrică importată de Ucraina a crescut joi la 16.699 megawați oră, comparativ cu 7.600 megawați oră, cantitatea importată cu doar o zi în urma acestui anunț.
Asistența de urgență a fost acordată, în principal seara, în timpul orelor de vârf pentru consumul de electricitate.
Ucraina, un exportator net de energie înaintea invaziei ruseşti din 2022, şi-a majorat semnificativ importurile de electricitate şi a oprit exporturile, după o serie de atacuri asupra sistemului energetic al ţării, în martie şi aprilie.
Cu toate acestea, brațul comercial al companiei energetice ucrainene DTEK intenționează să angajeze mai mulți angajați și să intre pe piața gazelor naturale lichefiate, în încercarea de a stabili legături mai strânse cu restul Europei.