Asigurătorii explică de ce cresc polițele RCA: toate daunele sunt plătite din primele de asigurări

Date:


Asigurătorii afiliați UNSAR au emis un comunicat în care încearcă să explice de ce cresc polițele RCA și care este corelația dintre valoarea poliței și dauna medie.

Mașini ridicate cu un elevator într-un service

Asigurătorii spun că și creșterile costurilor cu reparațiile se reflectă în dauna medie

În document, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a invocat un sondaj efectuat recent de IRES din care reiese că șoferii români ar vrea să primească de la asigurători o listă cu service-urile unde își pot efectua reparațiile în baza polițelor RCA.

„Majoritatea covârșitoare a șoferilor români consideră util să primească o listă cu unități service unde să își poată repara mașina, în cazul unui accident, potrivit celui mai recent studiu IRES – Institutul Român pentru Evaluare și Strategie.

Astfel, întrebați dacă le-ar fi de folos, în cazul în care ar avea un accident rutier, să primească din partea asigurătorului o propunere, cu titlu informativ, cu unități service unde să își poată repara mașina, 85% dintre respondenți au răspuns afirmativ. Cercetarea sociologică a fost realizată de IRES, la solicitarea UNSAR, în primul trimestru al acestui an, pe un eșantion reprezentativ de 1.028 respondenți 18+ ani, care conduc un autovehicul”, a informat UNSAR.

Potrivit acesteia, același sondaj arată că românii nu ar fi de acord ca valoarea reparațiilor efectuate în service în baza poliței RCA să fie mai mare decât dacă aceste costuri ar fi suportate din buzunarul asiguratului.

Aceeași cercetare sociologică arată și că majoritatea șoferilor români (56%) spun că i-ar deranja mult și foarte mult situația în care costul reparației efectuate într-un service ar fi cu mult mai mare în cazul în care aceasta s-ar realiza în baza poliței RCA, față de cazul în care acest cost ar fi suportat din bugetul personal al unui șofer”, spune UNSAR.

Concluzia asigurătorilor este că există o strânsă corelație între creșterea costurilor cu reparațiile, care se răsfrânge asupra majorării daunei medii, care în final este suportată de toți asigurații care plătesc polițe RCA:

„Atât fenomenul fraudelor, cât și creșterile costurilor cu reparațiile sunt factori care conduc la creșterea daunei medii RCA, care s-a mărit cu peste 8% în 2023, ajungând la valoarea de 10.750 lei. Toate daunele sunt, în final, plătite din primele de asigurări pe care toți deținătorii de vehicule sunt obligați să le plătească în baza legii.

În concluzie, acest sondaj relevă încă o dată faptul că șoferii români știu ce soluții sunt necesare pentru îmbunătățirea legislației actuale privind asigurarea RCA”.

UNSAR amintește în finalul comunicatului că asigurătorii au plătit anul trecut despăgubiri record în baza polițelor RCA, în valoare de 4,2 miliarde lei. Acestor sume li se adaugă rezerve în valoare de 2,3 miliarde lei pentru daunele avizate (RBNS), dar și 2,35 miliarde lei aferente daunelor neavizate (IBNR).



Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

STIRI POPULARE

MAI MULTE STIRI
Related