Compania Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc

Date:


 Engie intenţionează să-şi vândă participaţia în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), pentru a se concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică, a anunţat Loic Jaegert-Huber, directorul pentru Africa de Nord al grupului energetic francez, transmite Reuters.

foto surse de energie regenerabile

Foto: ACUE

Până în ianuarie 2027, intenţionăm să avem toate activele noastre din domeniul cărbunelui vândute. Suntem decişi să să ne ne vindem participaţia de 33% în SAFIEC“, a declarat pentru Reuters Jaegert-Huber, în marja unui forum de afaceri arocano-francez, care are loc la Rabat. Acesta a adăugat că potenţialii cumpărători şi-au exprimat interesul faţă de centrala pe cărbune din oraşul marocan Safi.

Partenerii Engie iau în considerare amoniacul verde ca o opţiune pentru decarbonizarea centralei de 1.386 MW, a adăugat oficialul francez.

De asemenea, Engie operează în Tarfaya un parc eolian de 300MW, cel mai mare din Maroc, şi construieşte o uzină de desalinizare a apei de mare şi un parc eolian pentru a o alimenta cu energie în Dakhla, Sahara Occidentală, în parteneriat cu firma privată de energie Nareva din Maroc.

“Parcul eolian va fi finalizat anul viitor şi după câteva luni va fi operaţională uzina de desalinizare a apei de mare”, a informat Jaegert-Huber.

Uzina de desalinizare a apei de mare va direcţiona 90% din apă către irigaţii şi 10% pentru satisfacerea necesităţilor de apă potabilă din Dakhla.

De asemenea, Engie este interesat de proiectele de infrastructura energetică din Maroc, în special de cablul submarin de trei GW, care va lega Dakhla, în Sahara Occidentală, de Casablanca.

Ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a declarat la forum că ţara sa este pregătită să finanţeze cablul submarin, costul fiind estimat de experţi la aproximativ trei miliarde de dolari. 

În plus, Engie România a preluat producătorul de energie electrică din surse regenerabile, EP Wind Project (ROM) Six, tranzacție care a fost autorizată de Consiliul Concurenţei și a încheiat un contract  de gaze naturale pentru perioada 1 mai – 1 noiembrie 2011. Plata urmează să fie efectuată în termen de 30 zile de la data tranzacţiei, penalităţile de întârziere fiind prevăzute la 0,10%/zi cu compania Romgaz.



Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

STIRI POPULARE

MAI MULTE STIRI
Related