România, dată în judecată de Damen pentru rezilierea contractului încheiat cu statul. Ce spune premierul

Date:


Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Șantierul Damen Mangalia

Damen a dat România în judecată pentru rezilierea contractului încheiat în 2018

La 18 martie, angajații Șantierului Naval Mangalia au emis luni un apel disperat către autorități, avertizând că divergențele dintre acționari pot conduce la un litigiu la Curtea de Arbitraj.

Încă din vara anului trecut, Damen informa printr-un comunicat că, printr-o lege adoptată de Parlament la finalul lunii iunie 2023, companiile aflate în situaţia specială a Damen Shipyards Mangalia, cu acţionar majoritar de stat, dar cu control operaţional privat, nu mai sunt exceptate de la legislaţia locală a guvernanţei corporative a întreprinderilor publice și că va cere rezilierea contractului încheiat cu statul român.

În urma unei colaborări deja dificile și aflându-se acum în fața acestor schimbări unilaterale, Damen se confruntă astfel nu doar cu o încălcare a contractului, ci și cu încălcarea relației de încredere din partea statului român. În acest sens, după o notificare anterioară de încălcare a contractului prin care Damen și-a exprimat pentru ultima dată disponibilitatea de a găsi o posibilitate pentru continuarea asocierii, la care nu s-a oferit nicio soluție de către partea română, Damen nu a avut altă opțiune decât să emită notificarea de reziliere a Acordului de Asociere încheiat în 2018 cu partenerul român“, sublinia Damen Holding BV la 4 august 2023.

Damen mai operează la şantierul naval Damen Galaţi, unde lucrează în plin și de unde a anunțat că nu va pleca, ba, mai mult, are planificate investiții de 28 de milioane de euro numai pentru acest an.

Ciolacu: Statul român și Damen vor trebui să găsească cele mai bune soluții

Despre acest subiect a amintit chiar premierul Marcel Ciolacu, care a precizat că a primit încă o informare din partea Ministerului Economiei legat de această situație.

„Am avut o informare în ședința de Guvern. Nu este prima informare pe care a făcut-o ministrul Economiei. Nu intru în detaliile nici juridice, nici tehnice. Cred în continuare că statul român, compania Damen vor trebui să se așeze, în primul rând, la masă și să găsim cele mai bune soluții.

„Îmi doresc ca parte din înzestrarea Armatei Române să se facă în fabricile din România, iar potențialul Șantierului Naval coorodonat de Damen este una dintre opțiuni. Sunt ferm convins că în perioada următoare, printr-o echipă guvernamentală, prin ministrul Economiei, vom avea aceste discuții”, a continuat Marcel Ciolacu.



Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

STIRI POPULARE

MAI MULTE STIRI
Related