Din secretele culturii de zmeură. Ce presupune răritul și copilitul drajonilor FOTO

Date:


O familie de cultivatori de zmeură din satul Sâmbăteni, județul Arad, și-a transformat o pasiune într-o afacere profitabilă. Producătorii ne vorbesc despre cultura de zmeură și spun care va fi prețul zmeurei anul acesta.

Cultura de zmeură trebuie întrijită FOTO Cătălin Vuculescu

Cultura de zmeură trebuie întrijită FOTO Cătălin Vuculescu

La
ei, totul a început prin plantarea unor butași de zmeură pentru copii. Acum
familia Cătălin și Ramona Ioana Vuculescu dezvăluie secretele îngrijirii
culturii de zmeură.

Totul începe toamna, iar pentru primăvară rămâne scurtarea
drajonilor. Familia din Arad spune că în această perioadă se face răritul și
copilitul drajonilor.

Noi
facem toată partea de tăieri și întreținere toamna. Tot ce înseamnă tăiat, tuns,
scurtat. Pentru primăvară rămâne doar scurtarea drajonilor la o înălțime de 140-150
centrimetri de sol și lucrările de legat. Începând cu luna martie frezăm
constanța între intervale, în așa fel în cât plantația să rămână curată și fără
boli. Și aici discutăm de soiurile cu fructificare pe lemn de anul 2, sau de
vară cum le mai zice”,
spune familia Vuculescu.

De
obicei, familia din Arad susține că le taie toamna de jos de la nivelul solului,
fiind soiuri cu fructificare târzie.

Însă mai avem și mici experimente prin care
încercăm să vedem ce înseamnă la un soi cu fructificare târzie (august – noiembrie) și o fructificare timpurie, și asta o facem
doar prin tăieri. Ca intreținere la aceste soiuri e mai simplă, nu necesită atât de multă muncă fizică. Acum se face răritul și copilitul drajonilor. Noi rărim drajonii ce
ies în afara rândului, în așa fel încât să putem freza cât mai aproape de
rânduri. Prin rărire ajută și drajonul-mamă, cel care fructifică, să facă
fructul cât mai mare și să nu împartă apa cu nimeni. Prin copilire se înțelege
ruperea lăstarilor laterali până la 40-50 cm, în așa fel încât drajonul să se
dezvolte cât mai bine”,
spune Cătălin Vuculescu.

Arădeanul
prezicează că având un drajon sănătos și
dezvoltat vor ieși și fructe pe măsura.

Aceste
lucrări se fac manual și necesită timp. Până la recoltare, noi mai frezăm încă
de 2 ori și încă o dată rărim drajonii ce cresc în lateralul rândurilor. Partea
de copilit pe care noi o facem este menținerea intervalurilor de jos curate,
în așa fel încât să treacă masa de aer pe sub ea. Același procedeu îl aplicăm și
la mur. Ca și lucrări până la intrarea în sezon: freazăm între intervale, atât
la zmeură cât și la mur, îndepărtăm lăstarii care sunt afectați sau rupți de
vânt și urmărim îndeosebi dezvoltarea lăstarilor de fructificare”
, mai adaugă Cătălin
Vuculescu.

Ca preț la zmeură, anul acesta se estimează kilogramul la 40 lei la distribuție și 30 lei la ridicare. „Nu
credem că vor fi mari diferențe de preț anul acesta față de anul trecut”
, mai
adaugă familia din Arad.

Cătălin Vuculescu spune că după
data de 20 mai 2024, în funcție de vreme, vor apărea primele fructe.

În
câțiva ani suprafața cultivată de familia Cătălin și Ramona Ioana Vuculescu din
Sâmbăteni a ajuns la 1,6 hectare. I-au dat și o denumire – Pepiniera
Kataleya.

Am
început în anul 2016 prin ideea de a avea fructe bio pentru copii, însă în
decursul anilor s-a transformat într-o afacere și asta datorită cererii de
fruct de care piața are nevoie. Astăzi suprafața este de 1,6 hectare în
extindere. Principalul obiectiv este acela ca oamenii să vină și să își culeagă
singuri fructele, să se bucure de aer liber și natură, iar cei mici să vadă ce
înseamnă agricultura”,
a declarat Cătălin Vuculescu.



Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

STIRI POPULARE

MAI MULTE STIRI
Related