La Paris, studenții Sciences Po au organizat un miting în sprijinul Palestinei

Date:


Ei s-au opus operațiunii militare a Israelului în Fâșia Gaza.

Foto: Sciences Popo

Foto: Sciences Popo

Studenții de la Institutul de Studii Politice Sciences Po și reprezentanți ai asociațiilor pro-palestiniene au blocat intrarea în instituția de învățământ din Paris pentru 24 de ore, cerând administrației să condamne acțiunile Israelului în Fâșia Gaza, a relatat canalul BFMTV.

La demonstrație au participat câteva sute de studenți ai Sciences Po, precum și reprezentanți ai asociațiilor care susțin Palestina. Cei adunați au scandat sloganuri împotriva operațiunii militare a Israelului în Fâșia Gaza și, în special, în orașul Rafah, unde se află o mare tabără de refugiați, și au cerut, de asemenea, ca persoanele din conducerea instituției de învățământ să condamne clar acțiunile Israelului. În plus, au cerut administrației să „oprească hărțuirea” care se presupune că are loc împotriva studenților care se opun operațiunii militare israeliene din Gaza.

În ciuda ordinului prefectului de poliție din Paris Lonan Nunez de a dispersa manifestația și a mai multor avertismente din partea poliției la fața locului, o confruntare violentă a fost evitată. Reprezentanții administrației Sciences Po au convenit cu protestatarii să oprească acțiunea, iar aceștia au părăsit incinta clădirii și strada din fața acesteia la aproximativ 21:15 ora locală (22:15 ora Bucureștiului).

Într-un comunicat al administrației, citat de postul TV, conducerea institutului a promis să țină săptămâna viitoare o adunare generală deschisă reprezentanților „tuturor comunităților Sciences Po” și, de asemenea, să anuleze sancțiunile împotriva unor studenți pro-palestini anunțate după 17 aprilie. „În lumina deciziilor luate, studenții s-au angajat să nu perturbe activitatea instituției de învățământ”, se arată în comunicat.

Manifestări în Sciences Po

Studenții de la Institutul de Studii Politice Sciences Po din Paris au organizat proteste în sprijinul Palestinei încă de la începutul săptămânii. Miercuri seara, poliția întrerupea deja o demonstrație în campus, care includea aproximativ 60 de persoane. Vineri, studenți și reprezentanți ai asociațiilor pro-palestiniene au blocat intrarea în clădirea institutului, au ocupat mai multe încăperi din clădire și au organizat o manifestație spontană pe strada Saint-Guillaume în fața uneia dintre clădiri.

Unii protestatari au spus că urmează exemplul studenților din Statele Unite, unde în unele campusuri universitare au loc proteste împotriva acțiunilor israeliene din Fâșia Gaza. Studenții care blochează strada în fața Sciences Po din Paris se așteaptă ca protestul lor să fie preluat de studenți de la alte universități din Franța.

Situația din Orientul Mijlociu s-a înrăutățit brusc după infiltrarea militanților mișcării palestiniene radicale Hamas din Fâșia Gaza în teritoriul israelian la 7 octombrie 2023, însoțită de uciderea rezidenților așezărilor de graniță și luarea a peste 240 de ostatici. Radicalii au numit acest atac un răspuns la acțiunile autorităților israeliene împotriva moscheii Al-Aqsa din Ierusalim. Israelul a anunțat blocarea completă a Gazei și a început să riposteze împotriva Fâșiei Gaza și a anumitor zone din Liban și Siria, după care a anunțat începerea unei operațiuni la sol în enclavă. Ciocniri au loc și în Cisiordania. 



Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

STIRI POPULARE

MAI MULTE STIRI
Related

Portret de candidat: Eugen Tomac

La rubrica „Portret de candidat” ne propunem să...

Regele Charles al III-lea își va relua îndatoririle publice

Regele Charles al III-lea se pregăteşte să-şi reia...