Mircea Geoană, favoritul românilor la prezidențiale. Cât de stabilǎ e ipostaza ANALIZĂ

Date:


Potrivit unui sondaj INSCOP, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, ar putea câștiga ambele tururi ale alegerilor prezidențiale. Analiştii consultați de „Adevǎrul“ susțin cǎ situația se poate schimba pânǎ la alegeri, un element important fiind reprezentat de scrutinurile din iunie.

Mircea Geoana, favorit la prezidențiale.Foto: EPA-EFE

Mircea Geoana, favorit la prezidențiale.Foto: EPA-EFE

În ceea ce privește intenția de vot la primul tur al alegerilor prezidențiale, întrebați pe cine ar vota, 26% dintre români l-au indicat pe Mircea Geoană, candidat independent, urmat de președintele PSD, Marcel Ciolacu, cu 24% din voturi, și de liderul AUR, George Simion, cu 13% din voturi. Pe următoarele locuri s-ar clasa președintele PNL, Nicolae Ciucă (12%), procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi (9%), apoi de lidera SOS România, Diana Șoșoacă (8%), și de liderul UDMR, Kelemen Hunor (3%), aratǎ sondajul INSCOP, prezentat de Digi24.

Geoană, câștigător în toate scenariile

Sondajul prezintă și câteva scenarii pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, în care s-a analizat intenția de vot pentru candidatul Mircea Geoană și următorii patru adversari aflați în topul preferințelor românilor în primul tur. Iar în fiecare caz, Mircea Geoană ar ieși câștigător, la cel mai bun scor (75%) avându-l contracandidat pe George Simion, iar la cel mai slab (61%) pe Marcel Ciolacu.

De altfel, deși nu și-a anunțat oficial candidatura, Mircea Geoană a fost cel mai bine clasat candidat la alegerile prezidențiale și în alte sondaje recente, unde conducea în toate scenariile în fața celorlalte nume vehiculate în spațiul public pentru scrutinul din toamnă.

Sondajul, efectuat în perioada 14 februarie – 5 martie, pe un eșantion de 2.000 de respondenți, prin intermediul unor interviuri față în față. Marja de eroare este de +-2,2%.

Cercetarea a mǎsurat şi opinia românilor despre 12 personalități politice. 

Mircea Geoană, Laura Codruța Kovesi, Emil Boc, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă figurează în topul personalităților politice apreciate de români.

Ce s-ar putea schimba

Analiştii consultați de „Adevǎrul“ susțin cǎ situația se poate schimba pânǎ la alegeri, un element important fiind reprezentat de scrutinurile din iunie.

E clar că următorul președinte al României va fi unul dintre cei testați pentru notorietate, să spunem așa, dacă nu sunt neapărat testați pentru alegerile prezidențiale. (…) Până la alegerile prezidențiale se pot schimba foarte multe. Asta pentru că avem niște alegeri locale și europarlamentare pe 9 iunie, care pot decide soarta sau strategia a celor două partide importante PSD și PNL în perspectiva alegerilor prezidențiale. În funcție de rezultatele de atunci vom ști cum va intra toată lumea în campania pentru alegerile prezidențiale”, a declarat analistul politic Adi Zăbavă, menționând cǎ necunoscuta acestor alegeri este dacǎ un candidat independent va reuşi sǎ intre în turul doi.

Fostul consilier prezidențial Valeriu Turcan considerǎ că sondajul aratǎ un tablou de moment: „Pe măsură ce vor fi anunțate candidaturile, scorurile se vor modifica în consecință, nu doar sub imperiul unui simplu anunț de candidatură, ci mai ales ca urmare a activității acestora și a prestației publice. (…) Susțineri de tot felul, dispute și dezbateri, momente controversate sau momente ratate, toate vor influența intenția de vot. Creația de campanie, strategia media sau dezbaterile, dacă vor fi. Fiecare din aceste elemente va conta într-o anumită măsură. (…) În iunie vom putea observa modificări importante”. 



Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

STIRI POPULARE

MAI MULTE STIRI
Related