Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ

Date:


Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

Bascana Gagauziei, omul lui Puțin. Foto: Facebook

Bascana Gagauziei, omul lui Puțin. Foto: Facebook

Oligarhul fugar Ilan Șor, apropiat al Kremlinului, a creat blocul politic „Victoria”, care va participa la alegerile prezidențiale și referendumul din toamna acestui an, promovând apropierea de Rusia și îndepǎrtarea de UE. Evenimentul de lansare a fost organizat la Moscova, în prezența mai multor personaje controversate, precum Marina Tauber, Evghenia Guțul, Alexei Lungu, președintele formațiunii Șansă, sau Vasile Bolea, membru al partidului Renaștere, ambele controlate de Şor.

Congresul nostru a avut loc la Moscova, unde locuiesc mulți dintre cetățenii noștri, unde vorbesc o limbă pe care moldovenii o înțeleg și o văd Moldova printre prietenii lor. Ne-ar plăcea să-l găzduim la Chișinău sau Orhei, dar acum acest lucru este imposibil. Pentru noi nu există ambiții politice personale. Cel mai important este să ajutăm țara să iasă din această situație umilitoare în care s-a aflat prin eforturile autorităților actuale. Nu ne lăsați lipsiți de neutralitatea noastră, nu lăsați România să ne absoarbă țara”, a scris Ilan Șor pe pagina sa Facebook.

La întoarcerea în Moldova, asupra unora dintre participanții la eveniment au fost gǎsite sume mari de bani.

Prorusul Ilan Şor, care se sustrage unei condamnǎri pentru corupție în Rusia, este liderul blocului, Marina Tauber, reprezentantǎ a partidului Şor, cercetatǎ în dosare penale, este secretară, iar bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, şi ea anchetatǎ penal, este secretarǎ executivă. 

Implicare mai mare a Rusiei în politica de la Chişinǎu

Institutul pentru Studiul Rǎzboiului, înființat de experți în apărare și foști diplomați din SUA, atrage atenția cǎ blocul Victoria va permite Kremlinului să se concentreze asupra unui efort politic în Republicii Moldova, în loc să mențină relații cu mai mulți actori și partide moldovenești pro-ruse, așa cum a făcut până acum. Mai exact, platforma ar urma sǎ aibǎ un candidat comun la prezidențialele din Moldova, deși principalii exponenți – Şor, Guțul şi Tauber – nu îndeplinesc condițiile.

,,Este probabil ca blocul electoral să creeze impresia unui sprijin larg răspândit în Republica Moldova pentru politicile pro-ruse și pentru însuși Șor, care continuă să fie conducătorul major al influenței Kremlinului în politica moldovenească, deși trăiește în exil în Israel. Majoritatea partidelor care alcătuiesc noul bloc electoral Victoria sunt deja afiliate în mare măsură la Șor și nu au o influență extinsă în sfera politică a Republicii Moldova”, se mai arată în același raport al ISW.

Exponenții Kremlinului

Principalii exponenți ai Kremlinului în Republica Moldova sunt coordonați de Ilan Șor, care s-a mutat din Israel în Rusia în urmǎ cu câteva luni. 

Mâna dreaptă a politicianului pro-rus este Marina Tauber, coordonator al protestelor prin care, potrivit autoritǎților, Rusia încerca destabilizarea regimului pro-european de la Chișinǎu. Este deputat în Parlamentul Republicii Moldova, fost vicepreşedinte al partidului Şor înainte de a fi scos în afara legii, anchetatǎ în mai multe dosare penale. 

Bașcana de carton a Gǎgǎuziei

Un actor important în relația cu Moscova este Evghenia Guțul, bașcana Gǎgǎuziei. Analiştii consultați de „Adevǎrul“ spun cǎ este doar un pion controlat de Ilan Şor, la indicațiile Kremlinului. A devenit cunoscutǎ când a candidat la funcția de bașcană pe listele formațiunii Șor a oligarhului fugar, partid scos în afara legii. Până atunci, ea nu a fost prezentă în viața politică a regiunii pro-ruse, dar nici în activitatea publică a partidului. 

,,Evghenia Guțul nu este politician, este o piesă a lui Ilan Șor, a politehnologiilor acestui partid sau acestui personaj în a lansa anumite persoane politice în viața politică din Republica Moldova. Doamna Guțul nu exista ca politician, și toată imaginea pe care o are este o mașinărie politehnologică a lui Ilan Șor, care la rândul său este un instrument al Federației Ruse și a unor oligarhi fugari, moldoveni de a acționa în Republica Moldova. Ea este doar o piesă în mâinile cuiva și ea este fixată pe anumite poziții pe tabla de șah a politicii moldovenești”, a declarat, pentru „Adevǎrul“, expertul Ion Tăbîrță.

În ultima perioadă, Guțul a avut mai multe vizite în Rusia. În luna martie a avut o întrevedere cu Vladimir Putin, susținând că l-a anunțat pe liderul de la Kremlin despre presupusele presiuni ale Chișinăului asupra Comratului, iar în luna aprilie a mers din nou la Moscova, amenințând cu independența Găgăuziei dacă Republica Moldova se va uni cu România. 

,,Principalul scop al acestor vizite a fost, de fapt, destabilizarea situației din Găgăuzia și, totodată, radicalizarea populației în contextul organizării referendumului din toamnă privind integrarea europeană. Noi deja am văzut și din sondajele noastre că circa 26% din populație ar vota pentru o eventuală aderare la Rusia, adică este ceva de neimaginat – sunt 26% din populație la care prind aceste vizite, iar oamenii o susțin în acest sens. Totodată, vizitele acesteia sunt organizate și în contextul faptului că Ilan Șor, de curând, s-a mutat la Moscova, adică din luna februarie. El își are sediul acolo. Noi vedem că el este foarte activ, participă la emisiuni televizate în Federația Rusă, se întâlnește cu diaspora moldovenească de la Moscova. Și cumva Evghenia Guțul este doar un instrument dirijat, prin intermediul lui Șor, de către Kremlin, adică Șor este pe loc și primește ordinele direct de la Moscova, iar Guțul încearcă să implementeze toate aceste ordine aici, pe loc, pentru a destabiliza situația, pentru a induce o oarecare radicalizarea pe loc, iar aceste acțiuni vor continua, cred eu”, a declarat Rodica Pîrgari, expertă în monitorizarea mass-media a comunității WatchDog.md, pentru „Adevǎrul“.

Iar expertul politic Ion Tăbîrță susține că Evghenia Guțul a întreprins vizitele în Federația Rusă și chiar și-a făcut o fotografie cu Vladimir Putin pentru a arăta că Găgăuzia are susținerea Moscovei, dar și pentru a destabiliza situația din întreaga țară și a compromite guvernarea pro-europeană de la Chișinău. 

,,Găgăuzia intenționat adoptă un comportament conflictual cu Chișinăul, cu autoritățile publice centrale. În așa mod se încearcă de a destabiliza situația, se încearcă de a compromite actualul Guvern, actualul partid de guvernare și se dorește ca imaginea negativă creată Guvernului prin această politică conflictuală să se răsfrângă la nivelul întregii țări sau votul negativ și atitudinea negativă față de Guvern să fie nu doar în UTA Găgăuzia, dar să fie și în alte regiuni, și-n alte părți ale Republicii Moldova”, a spus specialistul.

Alte personaje din Republica Moldova prin care Şor își promoveazǎ politicile pro-ruse sunt cvasi-cunoscute, precum Vasile Bolea (deputat, membru al partidului Renaştere, fost politician al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova – PSRM), Alexei Lungu, viceprimar al oraşului Orhei şi lider al partidului Şansǎ – controlat de Ilan Şor (fost jurnalist la televiziuni afiliate lui Vladimir Plahotniuc, Igor Dodon și Ilan Șor), Alexandru Beschieru, președintele Partidului „Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei”, formațiune fondată anul trecut, fost antreprenor, Vadim Grozavu – liderul partidului Victorie, creat la sfârșitul anului trecut, Natalia Paraska – lidera formațiunii Renaștere, devenită cunoscută opiniei publice prin intermediul partidului, sau Dmitri Constantinov, politician de etnie găgăuză, președintele Adunării Populare din UTA Găgăuzia.



Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

STIRI POPULARE

MAI MULTE STIRI
Related

Noul trend pe TikTok: coaja de banană, folosită ca „botox natural”. Ce spun dermatologii VIDEO

Poate fi considerată coaja de banană „Botox natural”,...

ANPC verifică site-urile de cumpărături Temu şi Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) derulează, în...

Parlamentul European a aprobat noi reguli care fac reparațiile mai ușoare pentru consumatori

Noile norme adoptate de Parlamentul European consolidează dreptul...