Urșii din Munții Retezat au ieșit din hibernare. Imagini inedite surprinse în parcul național VIDEO

Date:


Urșii din Munții Retezat au ieșit din hibernare și pot fi întâlniți de cei care se aventurează pe traseele montane, arată imaginile publicate de Parcul Național Retezat (video). Turiștii trebuie să țină cont de câteva recomandări ale rangerilor, atunci când ajung în rezervație.

Urs într-o pădure din Retezat. Foto: Parcul Național Retezat.

Urs într-o pădure din Retezat. Foto: Parcul Național Retezat.

În ultimele luni, rangerii și camerele de monitorizare a faunei din Parcul Național Retezat au surprins în imagini o mulțime de animele sălbatice: urși, lupi, cerbi, pisici sălbatice, râși și capre negre.

Cele mai recente imagini publicate de Parcul Național Retezat arată un urs în căutarea hranei, într-o pădure din Hunedoara.

Este semnul că urșii s-au trezit din hibernare, deși crestele Retezatului au rămas încă acoperite cu zăpadă, iar traseele în zonele alpine nu sunt recomandate amatorilor de drumeții.

„Un urs (Ursus arctos) a fost surprins de o cameră de monitorizare a faunei amplasată în teren de către colegii noștri din cadrul Administrației Parcului Național Retezat. Pentru a păstra Retezatul sălbatic vă rugăm să respectați câteva reguli simple și universal valabile: Nu hrăniți animale sălbatice, nu atingeți animalele sălbatice, nu vă apropiați de animale sălbatice. Vă readucem aminte să nu abandonați sau depozitați deșeuri în natură și să rămâneți pe potecile marcate”, informează Parcul Național Retezat.

Urși în Retezat

Potrivit administrației rezervației, prezența ursului brun (Ursus Arctos) în Parcul Național Retezat demonstrează încă o dată complexitatea mediului natural și diversitatea habitatelor naturale prezente aici.

„Existența populației de urs demonstrează că și celelalte specii de animale din habitatele ursului sunt menținute într-o stare bună de conservare. Carnivorele mari, aflate în vârful piramidei trofice, sunt elemente cheie în relațiile ecologice ce guvernează cadrul natural și dovada vie a unui ecosistem sănătos”, arată rangerii din Parcul Național Retezat.

Urșii au fost o prezenți cănstantă în Retezat în ultimele două secole. În secolul al XIX-lea, munții Retezat erau destinații de vânătoare ale nobilimii din Austro-Ungaria, iar mai târziu au devenit locuri de vânătoare frecventate de familia regală a României și apoi de numeroși lideri comuniști.

Animale sălbatice în Retezat

Parcul Naţional Retezat, prima rezervaţie ştiinţifică din România, a fost înfiinţat la mijlocul anilor ’30, în urma demersurilor făcute de savanţii Alexandru Borza şi Emil Racoviţă.

Retezatul, situat în sud-vestul ţării, în judeţul Hunedoara. are o suprafaţă de peste 38.000 de hectare, din care 20.000 de hectare sunt păduri, 9.893 de hectare fiind în zone de protecţie strictă sau integrală.

Parcul Naţional Retezat asigură un echilibru al faunei, aici existând prădători mari mari, precum ursul, lupul sau râsul, dar şi animale erbivore, între care capra neagră, cerbul şi căprioara sau omnivore, precum mistreţul.

Aici trăiesc 185 de specii de păsări şi pot fi găsite 1.190 de specii de plante, din care 90 sunt specii endemice. Parcul Național Retezat adăpostește 55 de specii de mamifere, un număr de două ori mai mare față de cel cunoscut la începutul anilor ´90.

„Datorită habitatelor sale diverse, naturale sau puțin modificate de intervenția umană Parcul Național Retezat adăpostește 55 de specii de mamifere, adică peste 23 la sută din mamiferele terestre ale Europei. Parcul oferă condiţii pentru supravieţuirea celor mai importante dintre carnivorele mari europene: râsul (Lynx lynx), ursul (Ursus arctos) şi lupul (Canis lupus)”, informează Parcul Național Retezat.



Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

STIRI POPULARE

MAI MULTE STIRI
Related

Un sindicat al poliţiştilor francezi ameninţă să perturbe ştafeta torţei olimpice la JO de la Paris

Sindicatul poliţiştilor francezi Alliance a ameninţat marţi că...

Ouăle brune vor dispărea din supermarketuri. Care este motivul

Ouăle brune vor dispărea de pe rafturile supermarketurilor,...