Statele Unite intenționează să folosească reuniunile FMI pentru a discuta despre activele ruse blocate

Date:


Statele Unite speră că vor putea folosi reuniunile de primăvară ale FMI şi ale Băncii Mondiale să facă posibil, împreună cu ţările partenere, proiectul de a utiliza activele blocate ale Rusiei pentru sprijinirea Ucrainei şi reconstrucţia sa, potrivit unui responsabil al Trezoreriei, scrie AFP, scrie AGERPRES.

Fondul Monetar Internațional FOTO: Shutterstock

Fondul Monetar Internațional FOTO: Shutterstock

„Sperăm că aceste discuţii se vor concentra asupra modalităţilor de a debloca valoarea activelor suverane ale Rusiei imobilizate pentru a sprijini rezistenţa continuă a Ucrainei şi reconstrucţia sa pe termen lung”, a spus un responsabil al Departamentului american al Trezoreriei, în cursul unui briefing de presă telefonic.

Acesta consideră că este „important” să se profite de aceste şedinţe, cu prilejul cărora „toţi miniştrii sunt reuniţi, ceea ce nu se întâmplă în fiecare zi”, şi reprezintă „o oportunitate” pentru a face progrese în această problemă.

Reuniunile de primăvară ale FMI şi ale Băncii Mondiale încep la Washington.

„Coaliţia noastră mondială depune eforturi pentru a sprijini rezistenţa Ucrainei, asigurându-se mai întâi că Ucraina dispune de sprijinul financiar de care are nevoie pentru a-şi susţine apărarea”, a adăugat acesta.

Cele 27 de ţări ale Uniunii Europene au hotărât, la sfârşitul lui martie, să avanseze lucrările cu privire la o propunere de a utiliza profiturile din activele ruseşti blocate pentru finanţarea cu echipamente militare a Ucrainei.

Acestă strategie ar putea face posibilă, din iulie, eliberarea a între 2,5 şi 3 miliarde de euro anual în favoarea Ucrainei. Nu este adusă în discuție situația activelor îngheţate ale băncii centrale ruse.

Ca răspuns, Rusia a ameninţat Uniunea Europeană cu acţiuni judiciare „pentru decenii” în cazul utilizării acestor venituri.



Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

STIRI POPULARE

MAI MULTE STIRI
Related